HOMEBANDENINFORMATIECONTACTWINKELWAGEN
INFORMATIE...

Over banden, bandenmaten en bandtypes


De zijkant van een autoband bevat diverse informatie. Behalve de naam van de fabrikant en het soort band zijn hier ook keurmerken, informatie over de grootte en andere codes te vinden. Hoe vindt u bijvoorbeeld de maat van uw banden?

Allereerst de belangrijkste gegevens op een autoband. Deze gegevens zijn nodig om te bepalen welke bandenmaat u nodig heeft. Een opsomming van deze codes aan de hand van een voorbeeld:

Codes op de zijkant van een autoband  
205: De breedte van de band in millimeters
40: De procentuele verhouding tussen de breedte en de hoogte van de band
R: Radiaal (hoe is de band opgebouwd)
17: De diameter van de velg in inches
92: Code voor het laadvermogen van autobanden
V: Code voor de maximum snelheid; snelheidscodering


Breedte/hoogte verhouding

Dit getal beschrijft de relatie tussen de bandbreedte en de bandhoogte. Het is dus niet de hoogte van de band in millimeters! Zo betekent een waarde van 40 dat de hoogte van de autoband 40% van de breedte bedraagt. In het voorbeeld is de hoogte dus 40% van 205 mm, wat gelijk is aan 82 mm.

Over het algemeen hebben hogere banden meer comfort, doordat er meer demping kan optreden door de lucht in de band. Bij een overgang naar grotere velgen met een plattere banden, zal dus enig verschil in comfort merkbaar zijn.
Breedte-hoogte aspect bij autobanden  


Laadvermogen

De code voor het laadvermogen op autobanden, ookwel loadindex, beschrijft het maximaal toegestane gewicht dat de band mag verdragen. Zo betekent een loadindex van 92, dat er maximaal 630 kilogram op een band mag rusten.

Ter verduidelijking van het verloop van de laadindex is een deel van de tabel weergegeven:

 Code:  Max kg.
 65:   290
 75:   387
 85:   515
 95:   690
 105:   925
 115:   1215
 125:   1650


Snelheidsindex

De snelheidscode op autobanden, ookwel speedindex, beschrijft de maximaal toegstane snelheid die met deze banden mag worden gereden. Code V uit het voorbeeld geeft maximumsnelheid van 240 km/uur aan.

Ter verduidelijking van het verloop van de speedindex is een deel van de tabel weergegeven:

 Code:  km/uur
 S:   180
 T:   190
 U:   200
 H:   210
 V:   240
 W(ZR):   270
 Y(ZR):   300
 ZR:   Meer dan 240


Aan de op deze pagina vermelde gegevens kunnen geen rechten worden ontleend


MEER OVER ...

Kan ik elke bandenmaat kiezen?

Bij de aanschaf van nieuwe banden, wordt u ten zeerste aangeraden uw huidge maat (breedte/hoogte) te behouden. De keuze voor een bredere of hogere band zouden namelijke een verandering in de rolomtrek van de band kunnen betekenen. De rolomtrek beschrijft de afstand die wordt afgelegd wanneer het wiel eenmalig volledig rondgedraaid wordt. Wanneer deze omtrek verandert, kan uw snelheidsmeter gaan afwijken. Daarnaast kunnen variabelen voor onderandere het ABS-systeem veranderen waardoor dit niet meer optimaal functioneert. Voor het draagvermogen geldt dat u altijd een waarde dient te kiezen waarbij u boven de helft van de maximale aslast van de auto blijft. Dit geldt ook voor de snelheidscode op de banden, kies altijd een hogere waarde dan de topsnelheid van de auto.

Hoe kies ik winterbanden?

Gaat u wintersporten en trekt u de bergen in, dan is een winterband ten strengste aanbevolen. In Duitsland zijn winterbanden sinds enige tijd zelfs verplicht. Winterbanden zorgen voor meer grip bij ijs en sneeuw en hebben over het algemeen betere eigenschappen dan zomerbanden bij temperaturen beneden de 7 graden Celcius. Door de diepe groeven in de band, genaamd lamellen, ontstaat een zaagtandvormig oppervlak wat op gladde en ijzige ondergrond meer grip en een kortere remweg oplevert. Mocht een winterband niet in uw maat verkrijgbaar zijn, kies dan altijd een van de dichtsbijliggende maten.